Ακολουθήστε μας

Αρχείο

Το 1ο ΓΕΛ Καβάλας συμμετείχε σε εθελοντική δράση καθαρισμού των ακτών Περιγιαλίου

Την Πέμπτη 12 Οκτωβρίου 2017, 19 μαθητές της Α΄ και Β΄ τάξης του 1ου Γενικού Λυκείου Καβάλας, συνοδευόμενοι από 2 καθηγήτριες, συμμετείχαν σε δράση καθαρισμού ακτών, που διοργάνωσε ο Δήμος Καβάλας, στο πλαίσιο εθελοντικών πρωτοβουλιών που διοργανώνονται κάθε χρόνο τους μήνες Σεπτέμβριο-Οκτώβριο για την Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντικού Καθαρισμού Ακτών .

Οι καθαρισμοί ακτών έχουν καθιερωθεί ως ένα βασικό εργαλείο ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για την πρόληψη της ρύπανσης με στερεά απορρίμματα. Η υιοθεσία και ο καθαρισμός ακτής αποτελεί την πιο δημοφιλή δραστηριότητα Περιβαλλοντικών  Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων, που υλοποιούνται στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση.

Τα τεμάχια απορριμμάτων που περισυνελλέγησαν περιελάμβαναν από τα πιο μικρά κομμάτια πλαστικού μέχρι ολόκληρο στρώμα!

Τα αποτσίγαρα αποτελούν με διαφορά το πολυπληθέστερο απόρριμμα στις ακτές, ενώ κυρίαρχα είναι τα πλαστικά που σχετίζονται με δραστηριότητες αναψυχής στην παράκτια ζώνη και έχουν μεγάλο χρόνο παραμονής στο περιβάλλον. Ας μην ξεχνάμε ότι ένα πλαστικό μπουκάλι που τόσο εύκολα αφήνουμε πίσω μας, έχει «χρόνο ζωής» περίπου 450 χρόνια, ενώ σταδιακά θα διασπαστεί σε μικρότερα κομμάτια τα οποία εισέρχονται στην τροφική αλυσίδα, με τελικό αποδέκτη τον άνθρωπο.

Στα «ευρήματα» των εθελοντών ήταν, μεταξύ άλλων, μικρά  κομμάτια πλαστικού, φελιζόλ και γυαλιού, χάρτινες σακούλες, πλαστικά πιάτα/ποτήρια, μεταλλικά πώματα μπουκαλιών,  σχοινί,  γυάλινα μπουκάλια,  αναπτήρες, πετονιά, πλαστικά φωσφωρούχα σύνεργα ψαρέματος,  κονσέρβες,  οικοδομικά υλικά, συσκευασίες φαρμάκων,  φελλοί, μπαταρίες,  πλαστικά δοχεία, κ.α.

Ο ενθουσιασμός μαθητών και εκπαιδευτικών ήταν μεγάλος . Ευχαριστούμε το Δήμο Καβάλας για την άψογη διοργάνωση και ιδιαίτερα τον Αντιδήμαρχο Καθαριότητας-Πρασίνου κ. Τσουρουκίδη και τον υπεύθυνο καθαριότητας ακτών κ. Μανδέχο.

Ανανεώνουμε το ραντεβού μας για το Μάιο και τις δράσεις που θα πραγματοποιηθούν για την Ευρωπαϊκή Ημέρα Καθαρισμού Ακτών.

 

 

 

Comments are closed.