Ακολουθήστε μας

Αρχείο

5η Ελληνική Εβδομάδα Γραμματισμού στα ΜΜΕ 2021

To 1o Λύκειο Καβάλας συμμετείχε με 7 μαθητές της Α΄Λυκείου: Αχράζογλου Εμμέλεια, Βορεοπούλου Ελένη, Καμπά Ευαγγελία, Κιάκου Μυρτώ, Μιχαηλίδου Μαρία, Τσομπασίδου Στέλλα και Χατζηανδρέου Γιώργο και την καθηγήτρια Αγγλικών Νικολάου Δέσποινα στην 5η Ελληνική Εβδομάδα για την Παιδεία στα Μέσα (Media and Information Literacy) στις 15 και 16 Νοεμβρίου 2021 στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Εβδομάδας για το Γραμματισμό στα ΜΜΕ από την UNESCO. Μια σημαντική προσπάθεια εξοικείωσης των Ελλήνων πολιτών με τα παραδοσιακά και νέα ΜΜΕ σε ό,τι αφορά την κριτική πρόσληψη και αξιοποίηση κάθε είδους πληροφορίας και μηνύματος. Στόχος της δράσης ήταν η προώθηση της έννοιας του Γραμματισμού στα ΜΜΕ καθώς και καινοτόμες προσεγγίσεις αντιμετώπισης των ψευδών ειδήσεων και της παραπληροφόρησης για την κοινωνική ευημερία και την πολιτειακή συνείδηση.

Η δράση υλοποιήθηκε διαδικτυακά με μαθητές από σχολικές μονάδες από το Διδυμότειχο μέχρι τα Δωδεκάνησα σε μια συνεργασία του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (Συντονιστής των δράσεων: Νίκος Παναγιώτου, Αναπλ. Καθηγητής του Α.Π.Θ., Τμήμα Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ), της Βιβλιοθήκης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, του Peace Journalism Laboratory, του THISAM, του DCN Global και του DigiTEENS.gr – Μαθητές Γυμνασίου-Λυκείου.

Την εκδήλωση χαιρέτησε η κ. Γκίκα Αναστασία, μέλος της μόνιμης αντιπροσωπίας της Ελλάδας στις Βρυξέλλες με αρμοδιότητα σε θέματα Παιδείας, Αθλητισμού, Νεολαίας και Πολιτισμού στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Οι μαθητές της Ά Λυκείου συμμετείχαν σε έναν ανοιχτό διάλογο για τη στάση τους απέναντι στην παραπληροφόρηση, σχημάτισαν ομάδες εργασίας για τη διάκριση της έγκυρης παραπληροφόρησης μέσω παιχνιδοποίησης, διαμοιράστηκαν εντυπώσεις.

Ο ουσιαστικός διάλογος και οι εξαιρετικές τοποθετήσεις των μαθητών των σχολικών μονάδων που συμμετείχαν πρόσφερε ευοίωνα μηνύματα για την υπεύθυνη στάση ζωής των αυριανών πολιτών στην ψηφιακή εποχή.

1            2

Comments are closed.