Συμπληρώνουμε φέτος τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση του 1821 και η ομάδα των θετικών επιστημών του 1ου ΓΕΛ Καβάλας με την κα Γκάγκου υλοποίησαν ένα project με τίτλο «Η δημόσια ιστορική μνήμη της Ελληνικής Επανάστασης του 1821 στην Καβάλα το 2021» με το οποίο έλαβαν μέρος στη δράση που διοργάνωσαν οι συντονίστριες εκπαιδευτικού έργου ΠΕ02 Α.Μ.Θ. κ. Άννα Αγγελοπούλου , κ. Μαρία Ζωγραφάκη και κ. Κατερίνα Σαμαρά με τίτλο “Μνήμες και “εικόνες” από το παρελθόν υπό το πρίσμα του παρόντος και με το βλέμμα στο μέλλον” .
Στο πλαίσιο του μαθήματος διδαχτήκαμε το κεφάλαιο της Ελληνικής Επανάστασης του 1821. Αυτή τη φορά όμως προσπαθήσαμε να το αντικρίσουμε από μια άλλη οπτική γωνία, εκείνη της δημόσιας μνήμης.
Γιατί μνημονεύεται η ελληνική επανάσταση, πρέπει να την διδασκόμαστε, πρέπει να την γιορτάζουμε; Μας αρέσει έτσι όπως γιορτάζεται σήμερα; Ήταν ερωτήματα που τέθηκαν, όταν συζητούσαμε για την επίσημη μνήμη αυτού του ιστορικού γεγονότος.
Χωριστήκαμε σε ομάδες και η κάθε μια αναλαμβάνοντας ένα θέμα ερεύνησε και μελέτησε. Τα θέματα που διερευνήσαμε ήταν:
- οι μορφές δημόσιας μνήμης
- τα μνημεία και οι προτομές
- η ονοματοθεσία δρόμων
- η λήθη και ο ρόλος αυτής στην τοπική κοινωνία
Δημιουργήσαμε ένα padlet και το ανοίξαμε σε όλους τους μαθητές του σχολείου όπου ανήρτησαν την άποψή τους για το πώς αντικρίζουν το γεγονός του ελληνικού αγώνα του 1821
Ανταλλάξαμε απόψεις, ερευνήσαμε, μελετήσαμε γίναμε ιστορικοί – μελετητές, σχηματίσαμε τα συμπεράσματά μας και αποκρυσταλλώσαμε τη δική μας μνήμη για το ιστορικό γεγονός του Αγώνα του 1821
Τέλος στείλαμε μέρος της έρευνάς μας στο ψηφιακό αρχείο του 1821 όπου και αναρτήθηκε
Ετοιμάσαμε ένα βίντεο, για να παρουσιάσουμε το έργο μας
https://www.youtube.com/watch?v=X16BctArGEs&t=30s