Ακολουθήστε μας

Αρχείο

Όσο υπάρχουν τέτοιοι μαθητές υπάρχει ελπίδα....

photo-1591298282052-2308e73cbc9f

Πριν από εννιά μέρες, ο George Floyd δολοφονήθηκε εν ψυχρώ στην Μινεσότα, εκλιπαρώντας για λίγο αέρα να αναπνεύσει. Έχασε άδικα τη ζωή του λόγω του δέρματός του, όπως η Breonna Taylor, ο Oscar Grant, η Sandra Bland, και χιλιάδες άλλοι. Γνωρίζω ότι δεν μπορώ να μιλήσω εκ μέρους της κοινότητας των εγχρώμων, θέλω όμως να θίξω το θέμα, ως λευκή προς λευκούς.

 

Ο ρατσισμός δεν είναι ξένος σε εμάς. Δεν είναι κάτι που μονάχα βλέπουμε στις αμερικάνικες ειδήσεις. Τον ζούμε κυρίως με τους πρόσφυγες, αλλά και με κάθε άλλο άτομο που συναντάμε και διαφέρει από εμάς στο χρώμα. “Δεν είμαι ρατσιστής,” θα πείτε, κι όμως, στον δρόμο αποφεύγουμε τους ρομά, στο λεωφορείο κοιτάμε περίεργα τους αλλοδαπούς, και διστάζουμε να πλησιάσουμε έναν μαύρο. Τους κάνουμε ανέκδοτα και χρησιμοποιούμε λέξεις προσβλητικές σαν να ήταν απομεινάρι της δικής μας καταπίεσης. “Δεν είμαι ρατσιστής,” θα πείτε, όμως γεννηθήκαμε σε ένα σύστημα που μας ταίζει προκαταλήψεις από βρέφη.

 

Μπορεί να είδατε και εσείς τα βίντεο που κυκλοφόρησαν. Την βία που επικρατεί στους δρόμους της Αμερικής. Και ίσως αισθανθήκατε άσχημα. Έτσι πρέπει. Αν εσείς, που δεν είχατε ποτέ να φοβηθείτε για την ασφάλειά σας λόγω της εθνικότητάς σας, αισθάνεστε άσχημα, σκευτείτε πώς είναι να βλέπεις αυτές τις αγριότητες ως μαύρος και να σκεύτεσε “ίσως είμαι εγώ ο επόμενος.” Όταν αισθανθείτε άβολα, ή ίσως όταν θυμώσετε, ή στεναχωρηθείτε, μην κλείσετε απλά το βίντεο. Μην αγνοείτε το θέμα. Μιλήστε, αναλάβετε δράση, μην κάθεστε και μην σκεύτεστε ότι κάποιος άλλος θα κάνει την δουλειά. Να παρεμβείτε εκεί που πρέπει γιατί αν όχι εσείς, ποιός; Ενημερωθείτε, μάθετε την ιστορία τν ανθρώπων αυτών, ακούστε το τι έχουν να πουν, πείτε τα ονόματά τους. Στον αγώνα για την δικαιοσύνη, μην πάρετε εσείς τους προβολείς πάνω σας, στηρίξτε τα έγχρωμα άτομα όπως μπορείτε και όπως σας συμβουλέψουν αυτά. Αναγνωρίστε το προνόμιό σας και χρησιμοποιήστε το σωστά. Να λειτουργείτε ως πλατφόρμα, δώστε το μικρόφωνο στις φωνές που καταπιέζονται και πρέπει να ακουστούν. Ξεριζώστε τον έμφυτο ρατσισμό από μέσα σας, κάντε τα χασταγκ πράξη. Οι ζωές των μαύρων έχουν σημασία, τώρα, αύριο, και πάντα.

 

ΚΡΥΣΤΑΛΛΙΔΗ ΚΑΤΕΡΙΝΑ – ΤΑΞΗ Β

Comments are closed.