- 1ο Γενικό Λύκειο Καβάλας - http://1lyk-kaval.kav.sch.gr -

‘’ Μια βάρκα για την Ευρώπη’’

 

Την  πρώτη χρονιά 2015-2016 που εφαρμόστηκε το  πρόγραμμα Τ4Ε στη δευτεροβάθμια,  το 1ο ΓΕΛ Καβάλας συμμετείχε και διακρίθηκε με την εργασία του ανάμεσα στις είκοσι καλύτερες εργασίες  στην Ελλάδα. Το θέμα μας ήταν ‘’ Μια βάρκα για την Ευρώπη’’.

Το πρόγραμμα Τeachers4Europe εφαρμόζεται για πρώτη φορά στη δευτεροβάθμια και  αποτελεί μια προσπάθεια να αξιοποιηθούν οι ικανότητες, οι γνώσεις , η κριτική ικανότητα και η ευαισθησία των μαθητών , για να αναδειχθεί μέσω του προγράμματος η έννοια του Ενεργού Ευρωπαίου Πολίτη.

Το θέμα της εργασίας  του 1ου ΓΕΛ Καβάλας  είναι ‘’ Μια βάρκα για την Ευρώπη’’ και πρόκειται για  το προσφυγικό πρόβλημα ,τόσο αυτό της Μικρασιατικής καταστροφής όσο και το σύγχρονο συριακό ,ιδωμένο από πολλές οπτικές γωνίες – Ευρωπαϊκής Ένωσης, δημοσιογραφίας, πνευματικών ανθρώπων ,λογοτεχνών , ιστορικών, πάντα όμως με  τα μάτια των νεαρών  μαθητών μας που θα αποτελούν τον πυρήνα των πολιτών της  αυριανής Ενωμένης Ευρώπης. Φιλοδοξώντας λοιπόν να εμπλακούν οι αυριανοί Ευρωπαίοι πολίτες επιλέξαμε αυτό το φλέγον θέμα που είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με την ιστορία μας , το παρελθόν μας , την κοσμοθεωρία μας και εν τέλει την εθνική μας ταυτότητα. Έτσι λοιπόν προσπάθησαν να μελετήσουν με οδηγό αφενός τη νηφάλια ιστορική καταγραφή , αφετέρου τη λογοτεχνική αποτύπωση αλλά και τις απόψεις ,σχόλια , τοποθετήσεις , μαρτυρίες ανθρώπων, δημοσιογράφων , καλλιτεχνών, πνευματικών ταγών ακόμη και τις αποφάσεις της ΕΕ με στόχο να ενσκήψουν στον Άνθρωπο . Επιπλέον οι μαθητές μας ενεργοποιήθηκαν, επισκέφτηκαν hot spot, πήραν συνεντεύξεις από τους πρόσφυγες, προβληματίστηκαν , ευαισθητοποιήθηκαν και  εκπόνησαν δικά τους ποιήματα .

 

 

https://onedrive.live.com/redir?resid=1D685FFB7D9C324F!237&authkey=!AL-vSuaWOm-q548&ithint=file%2crar [1]

https://onedrive.live.com/redir?resid=1D685FFB7D9C324F!238&authkey=!AG8wtHdnKPSHlJY&ithint=video%2cmp4 [2]

Το 1ο ΓΕΛ Καβάλας πηγαίνει στις Βρυξέλλες

20160704_165216 [3]

 

20160705_171216